Utánfutó bérlés és trailer kölcsönzés kresz szabályok

KRESZ

“B” kategóriával vezethető utánfutók

Gyakran kérdezik,hogy milyen jogosítvány kell ahhoz, hogy egy személygépkocsi után köthessünk valamit.

Elég bonyolult a jogszabály ezért a paragrafus ismertetését követően példákkal szemléltetjük:

  1. melléklet a 326/2011. (XII. 28.) Korm. rendelethez
    „B” kategóriával vezethetők
  • A 3500 kg-ot meg nem haladó megengedett legnagyobb össztömegű gépkocsi, amely a vezetőn kívül legfeljebb nyolc utas szállítására tervezett és gyártott gépjármű
  • Az előző pont szerinti gépkocsiból és 750 kg megengedett legnagyobb össztömeget meg nem haladó (könnyű) pótkocsiból álló járműszerelvény. E járműszerelvény megengedett legnagyobb együttes össztömege legfeljebb 4250 kg
  • Az első pont szerinti gépkocsiból és 750 kg megengedett legnagyobb össztömeget meghaladó (nehéz) pótkocsiból álló járműszerelvény, feltéve, hogy a pótkocsi megengedett legnagyobb össztömege nem haladja meg a vontatójármű saját tömegét. E járműszerelvény megengedett legnagyobb együttes össztömege legfeljebb 3500 kg

A második pontban leírt eset az egyszerübb, hiszen itt adott egy ugynevezett könnyű pótkocsi 750 kg-ig, amit akár 3500 kg-os gépkocsival – például egy kisteherautóval – vontathatunk. Így ebben az esetben az együttes megengedett legnagyobb össztömeg 4250 kg lehet.

A harmadik pont szerinti esetben már bonyolultabb a helyzet, hiszen a vonó jármű saját tömegére is, és a megengedett legnagyobb össztömegére is figyelni kell. Ráadásul ebben az esetben az együttes megengedett legnagyobb össztömeg 3500 kg-nál nagyobb nem lehet.
Így egy 1 tonnás pótkocsi egy kb. 1.5 tonnás vonójárművel elhúzható. (A “körülbelül” annak szól, hogy nagy valószínűséggel a saját tömege az 1 tonnát el fogja érni.)
A legnagyobb elméletileg lehetséges felépítmény egy 1.5 tonnás pótkocsiból és egy 1.5 tonna saját tömegű, 2.0 tonna megengedett legnagyobb össztömegű gépkocsiból állhat.

Fontos tudni, hogy un. “Kezdő vezető engedéllyel” gépjárműves járműszerelvény nem vezethető!

Autópályán: 80 km/h
Autóúton: 70 km/h
Lakott területen kívül: 70 km/h
Lakott területen belül: 50 km/h

"B+E" kategóriával vezethető utánfutók

Könnyű pótkocsi vontatása esetén a járműszerelvény (mindkét jármű) megengedett legnagyobb össztömege összeadva (a forgalmi engedélyben F1 kód) nem lehet több, mint 4250 kg (3500+750). Amennyiben a vezető ettől nagyobb tömegű járműszerelvényt kíván vezetni, a vezető engedélyét ki kel terjesztenie “B+E” kategóriával!

Pótkocsival történő közlekedés, manőverezés

Vontatás közben a következőket kell szem előtt tartani:

  • a nagyobb tömeg miatt csökken a gyorsító képesség,

  • rosszabb a fékhatás, nő a féktávolság (fék nélküli vontatmányok esetén), esetleg nagyobb fékpedál erőt kell kifejteni,

  • a járműszerelvény hosszabb a megszokottnál,

  • kanyarodás közben nyomeltérésre kell számítani,

Amennyiben hátramenet végzése szükséges, iktassuk ki a ráfutó féket (ha van ilyen), és kezdjük el a tolatást. Ha a gépkocsi, a pótkocsi, vagy a rakomány sajátosságaiból adódóan nem megfelelő a hátralátás, irányító személyt kell felkérni.

Sebesség határok:

Autópályán: 80 km/h
Autóúton: 70 km/h
Lakott területen kívül: 70 km/h
Lakott területen belül: 50 km/h

Scroll to Top